Baťa. Kofola. Nike. Lego.

Co mají společného? Všichni jmenovaní jsou velikány, jejichž existence se dá v dnešním světě ignorovat jen velmi těžko. Snad každý podnikatel by si přál, aby jeho značka v podvědomí konzumentů zabírala místo po jejich boku.
Snad každý alespoň na okamžik zadoufá v jakýsi zázračný návod. Recept, který nás dostane z nuly až na samotný vrchol.

Ten samozřejmě neexistuje, a pokud vám někdo tvrdí opak, lže s úmyslem vytáhnout z vás pěkný balík peněz. Zázračné úspěchy nemají místo ani v pohádkách, a tak vám tu nebudeme slibovat návod na jejich dosažení. Místo toho se společně podíváme na to, co všechno se dá udělat, aby se vaše značka nedala v džungli konkurenčních projektů přehlédnout.

Ne. Nebudeme vám do hlavy cpát cosi o těžké dřině a o slzách, potu a pádech, které za úspěchem stojí. O tom už sami určitě víte více než dost. Místo toho se podíváme na tvorbu značky pěkně od jejího začátku až po první úspěchy.

Helena a její případová studie

Příkladem nám bude fiktivní maminka na mateřské dovolené, která se rozhodla pro přivýdělek otevřením vlastního e-shopu s potřebami pro nejmenší. Říkejme jí třeba Helena.
Helena by rozhodně nebyla první ani poslední maminkou, která se na mateřské rozhodla přilepšit si pár korunami z internetu, ale na rozdíl od ostatních se do svého podnikání nevrhá po hlavě.

V minulosti byla sekretářkou v marketingové agentuře, kde se sice nedostala do kontaktu se samotnou kreativou a exekucí, ale i tak pochytila dostatek znalostí, aby tušila, že vlastnit e-shop, který bude na internetu vidět, není tak jednoduché jako pořízení pár produktů a jejich umístění do náhodného systému, který nabízí krabicové řešení e-shopů a k tomu ještě možná založit stránku na Facebooku.
Ze svých zkušeností si Helena moc dobře uvědomuje, že podobných e-shopů jsou na internetu stovky, a proto, aby nakupoval někdo zrovna na tom jejím, musí přijít s něčím, co ji odliší.

A tak ještě předtím, než se pustí do hledání produktů a řešení samotné internetové prezentace, začne přemýšlet o tom, čím by mohla nad ostatními vynikat. Čím by mohla spustit ten „wow” efekt, který jde s úspěchem ruku v ruce.
Začne přemýšlet o své budoucí značce, nebo chcete-li, o svém brandu.

Archetypy a jejich význam

Na internetu není Helena úplným nováčkem, takže už slyšela něco o marketingových archetypech a o jejich významu.

Archetyp je vlastně takovou definicí značky, od které se odvíjí vše ostatní. Od názvu, přes logo, po reklamy a veškerou komunikaci s klienty. Archetyp je tím základním stavebním kamenem, bez kterého se sice může stát, že se nám sem tam něco prodá, nebo někdo projeví o naše služby krátkodobý zájem, ale nakonec bez něj zapadneme po bok jednoho z malých obchůdků, o kterých se nemluví a jsou zahrabané kdesi na páté stránce Googlu, kam už se ani ty mrtvoly neschovávají.

Archetypů je dohromady dvanáct a každý představuje odlišný postoj a vyznění. A zdaleka ne každý z nich je vhodný pro všechny.

Jaké archetypy tedy existují, a z kterých si Helena vybírala?

Helena si při tvorbě archetypu své značky vybírala mezi Pečovatelem a Jedním z nás. Chce totiž, aby její e-shop v ostatních maminkách vzbuzoval pocit bezpečí a sounáležitosti. Bude prodávat potřeby pro ty nejmenší, ale kromě toho chce také šířit ohledně tématu látkových plen, šátků a dalších druzích svého sortimentu osvětu, proto chvíli zvažovala také mudrce, toho však po delším uvažování zavrhla.

Nakonec se Helena rozhodla, že svou značku vybuduje na základě archetypu pečovatele, kterou si kromě ní jako svůj archetyp vybraly například takové značky jako Pampers nebo Huggies. Helena však oproti nim má jednu výhodu.
Přestože chce na svém e-shopu samozřejmě vydělat, chce ostatním maminkám pomoci opravdu upřímně a v jejím podnikání bude nejen touha po zisku, ale primárně to otřepané, ale stále velmi zásadní srdíčko.

Volbu archetypu se v žádném případě nevyplácí podcenit, a přestože se o nich dá na internetu dohledat velká spousta informací, doporučuji k přečtení knihu Hrdina nebo psanec? která vám do výběru toho pro vás nejsprávnějšího poskytne výrazně hlubší vhled.

Na to, jak Helena v tvorbě svého brandu a e-shopu pokračovala po vybrání archetypu, se podíváme příště.

Grafika On-line marketing Web a eshop

Mohlo by vás také zajímat