Světem internetu v brzké době otřesou zásadní změny, které se nepřipravených provozovatelů webových stránek mohou i velmi vážně dotknout. O co se jedná?

Po 30 letech je čas na velký úklid

Situace se bude týkat takzvaného DNS systému, který – velmi zjednodušeně řečeno – zajišťuje, že můžeme na síti vyhledávat adresy podle slovních názvů, a ne podle nezapamatovatelných číselných soustav (IP adres).

DNS systém se tedy už třicet let podílí na tom, že internet funguje tak, jak funguje. Přišel ale čas na změny a úpravy – a shodli se na tom všichni přední vývojáři softwaru. Současný stav už je přece jen nedostačující a čistka, která je plánovaná na začátek roku 2019, může vyřadit domény, které jsou umístěny na nekvalitním DNS serveru využívajícím zastaralý software. Konkrétně – od 1. února 2019 budou mít systémy nesplňující nové standardy takříkajíc smůlu.

Koho se to týká?

Člověk, jehož aktivita se v rámci internetové sítě omezuje na vlastnictví firemního webu nebo osobního blogu, nebude v této záležitosti příliš zainteresován. Respektive – nebude mít na nic vliv. O zajištění plynulého provozu domén se totiž musí postarat samotní provozovatelé DNS serverů a DNSSEC validátorů.

Jejich úkolem je aktualizovat a nakonfigurovat používaný software tak, aby byl v souladu s chystanými změnami. Jak se ovšem jako majitelé webu dozvíte, že právě vaše stránky jsou hostovány na kvalitním DNS serveru a nehrozí jim výpadek?

Už dnes si to můžete snadno ověřit na adrese Dnsflagday.net. Pokud nejste kovaní v angličtině, můžete si po vstupu na hlavní stránku zvolit češtinu. Do políčka pod nadpisem „Vlastníci domén“ pak vepište adresu svého webu. Během pár vteřin se vám zobrazí informace, zda je systém DNS, na kterém vaše stránky fungují, v pořádku, nebo zatím s inovacemi otálí.

Grafika On-line marketing Web a eshop

Mohlo by vás také zajímat