V Bartvisions děláme kromě webů na míru také stránky postavené na redakčním systému (CMS) WordPress (WP). Jaká je budoucnost WordPressu ve světě AI a jaké trendy můžeme v následujících měsících očekávat?

WordPress v číslech

Téměř miliarda. Tolik je na webu webových stránek. A téměř 43 % tohoto nepředstavitelného množství webů používá WordPress. Kdybychom se podívali jen na weby s CMS, půjde dokonce o 66 % webů a není se čemu divit. WP je jednoduchý, přehledný a je možné na něm postavit web přesně podle vašich představ. 

Na WP fungují i některé z nejznámějších webů, namátkou můžeme zmínit: 

a mnoho dalších. Pro příklad ještě můžeme přihodit jednu statistiku:

WP používá 36 % z 1 000 000 nejnavštěvovanějších webů světa.

To už asi o úspěšnosti, a hlavně o možnostech tohoto redakčního systému říká hodně. 

Web na WP se prostě vyplatí. Cena webu na WP se může pohybovat od nižších desítek tisíc až po miliony. Jedná se o skvělé řešení webu (a redakčního systému) jak pro menší podnikatele, tak i pro velké korporace. 

Jaké jsou současné trendy ve tvorbě webů na WP a co můžeme očekávat do budoucna?

Minimalistický design zůstane i nadále populární

Obliba minimalismu je trendem už několik let a ani do budoucna tomu nebude jinak. Jednoduchý a čistý design má rovnou několik plusů a přívětivá uživatelská zkušenost (UX) je jen jedním z nich. 

Dalším plusem minimalismu v rámci webového designu je i rychlejší načítání stránek (což má vliv nejen na to, jestli návštěvníci web neopustí než se načte, ale i na SEO) a lepší responzivita (přizpůsobení webu pro všechna zařízení).

Lepší optimalizace pro hlasové vyhledávání

O narůstající oblibě hlasového vyhledávání jsme psali už v minulém článku. Tento trend se dotkne i webů na WP, který do svého fungování postupně začleňuje technologie pro rozpoznávání hlasu. 

Google uvádí, že uživatelé používají hlasové vyhledávání v 20 % případů (denně se přitom vyhledává 8,5 miliardy dotazů) a na tento trend už pomalu reagují i české weby. 

Z funkce „navíc” se tak spíš rychle než pomalu stává standard, který má vliv na dohledatelnost webu (SEO). U webů, které tuto možnost nenabídnou, bude postupem času téměř jistě docházet k výraznému poklesu konverzí. 

Vzestup „bezhlavé architektury” 

Headless Architecture neboli bezhlavá architektura je ve vývoji webů poměrně novým konceptem, který odděluje frontend (to, co vidí uživatelé) od backendu (to, co vidí správci obsahu). 

Trend bezhlavé architektury může mít pozitivní dopad na zobrazování a rychlost stránek.

WP funguje na principu klasického propojení obou vrstev. Nastavení bezhlavé architektury však vývojářům prostřednictvím pluginů umožňuje.

A to je dobře, protože tento koncept nabízí větší flexibilitu i mnohem lepší uživatelskou zkušenost. O bezhlavé architektuře se rozhodně vyplatí přemýšlet v případě dynamických, interaktivních webů, které chtějí návštěvníkům zajistit ten nejlepší možný zážitek.

…A zase ta AI

AI je napříč webem všude a weby na WP nejsou výjimkou. 

  • Vyšší míra personalizace uživatelského rozhraní,
  • pluginy pro vícejazyčné weby,
  • personalizovaný obsah,
  • AI chatboti atd.

Větší důraz na bezpečnost

WordPress je jako nejoblíbenější platforma pro tvorbu webů také nejoblíbenějším terčem útočníků. WP vydává pravidelné bezpečnostní aktualizace, které útoky účinně odráží. V následujících měsících WP bude klást na podporu bezpečnosti ještě větší důraz.

Čeká nás:

  • důslednější propagace dvoufázového ověřování,
  • automatické aktualizace,
  • vylepšení monitorovacích možností,
  • majitelé webů získají nástroje pro aktivní detekci a zmírnění hrozeb,
  • posílení bezpečnosti pomocí blockchainové technologie.

Tmavý mód

Tmavý mód. Pro spoustu webů základ, pro WP až do letošního roku málem sprosté slovo. Letos se konečně dočkáme a s WP bude mít tmavý mód v základním nastavení i bez použití pluginů.

WordPress i nadále zůstane špičkou CMS

Udržitelnost, ekologie, design, jednoduchost, aktualizace a neustálý posun vpřed. WordPress patří na špičku už dlouho a na tom se pravděpodobně v následujících letech nic nezmění.

Chcete i vy posunout svůj byznys s profesionálním WordPress webem? Napište nám a pojďme si o tom nezávazně popovídat!

 

Grafika On-line marketing Web a eshop

Mohlo by vás také zajímat