SSL certifikáty by dnes měly být samozřejmostí pro většinu webových stránek. S jejich pomocí se stránka stane důvěryhodná pro prohlížeče, a tím pádem i pro běžné uživatele. K čemu přesně certifikáty slouží, kde je získat a proč byste je na svůj web měli umístit i vy?

Co jsou to SSL certifikáty a k čemu slouží?

Povinností každého provozovatele serveru je zajištění ochrany citlivých údajů. Tyto údaje je tedy nutné správně šifrovat a zabezpečit – a právě s tím pomáhají SSL certifikáty. Internetové certifikáty slouží k zabezpečení dat přenášených mezi serverem a prohlížečem. Tím zvyšují důvěryhodnost webové stránky a dávají všem návštěvníkům najevo, že je všemi dostupnými prostředky chráněna před únikem citlivých informací.

Vybírat můžete z různých certifikátů

Na trhu se objevuje celá řada certifikátů, které lze k zabezpečení webových stránek využít. Za většinu z nich je nutné zaplatit, najdou se však i takové, které jsou zcela zdarma. Pokud budete potřebovat poradit s výběrem, můžete se obrátit na nás, rádi vám pomůžeme s výběrem.
A z čeho můžete vybírat? Největší skupinou jsou komerční certifikáty, mezi nimiž jasně dominuje oblíbený RapidSSL. Tyto certifikáty lze využít u všech typů aplikací (zejména těch komerčních), u kterých je při práci s osobními údaji nutná zvýšená opatrnost.
Další skupinou jsou certifikáty vystavené certifikační autoritou CA THINline. Ty jsou ideálním řešením pro aplikace využívané omezenou skupinou uživatelů (například intranet nebo administrace webu).
Mezi zástupce bezplatných certifikátů poté patří Let’s Encrypt, vhodný pro všechny typy aplikací, nebo certifikáty bez certifikační autority Self-signed, které jsou opět určeny spíše pro aplikace s omezeným množstvím uživatelů.

Zdroj: www.cesky-hosting.cz

Přechod na HTTPS by měl zvážit každý vlastník webové stránky

Jedině pokud si některý z certifikátů vyberete a budete jej používat, může se na začátku vaší URL adresy objevit tolik důležitá zkratka HTTPS. Právě tato zkratka je pro uživatele známkou bezpečného připojení. A nejde jen o běžné uživatele. Bezpečným připojením se zabývají i prohlížeče, které od návštěvy nezabezpečených webových stránek odrazují nejrůznějšími varovnými okny. Ta se objevují zejména v případech, kdy na daném webu probíhá přihlášení nebo rovnou platba kartou. Některé z výstrah je nutné ve více krocích odsouhlasit, což řadu uživatelů spolehlivě odradí. Zejména ty méně informované poté vystraší už pouhá zmínka o možném úniku citlivých dat. Velmi snadno tak přijdete o potenciální zákazníky. A to vše kvůli jednomu chybějícímu certifikátu.

Klady a zápory SSL certifikátů

Klady SSL certifikátů opěvujeme celou dobu. Bylo by tedy opravdu nespravedlivé nezmínit i nějaké zápory, protože i ty se určitě najdou. Naštěstí jich ale není mnoho. Tím hlavním je zřejmě nutnost opětovně indexovat stránky při přechodu z HTTP na HTTPS. O to se však postará prohlížeč. Poté nás napadá možná už jen o chviličku delší načítání stránky, které se však dá snadno vyřešit. Je tedy jasné, že klady jednoznačně převažují. S certifikáty zkrátka získáte punc důvěryhodnosti, který ocení nejen prohlížeče, ale také uživatelé – a to za to určitě stojí.

Grafika On-line marketing Web a eshop

Mohlo by vás také zajímat